Pages

Subscribe:

28 Ağustos 2011 Pazar

Âdet (Aybaşı) Kanaması Nedir? Düzensizlikleri, Kesilmesi, Ağrılı Âdet (Dismenore) Sorunu

Kadınlarda rahimden belirli aralıklarla kan gelmesi ve bu kanlı sıvının atılması olayına âdet kanaması (menstruasyon) denir. Kan görüldüğü andan, kesildiği güne kadar olan geçen gün sayısına ‘âdet zamanı’ denir. âdet zamanı en çok 10 en az 3 gündür. Genel olarak 21 gün kan görülmez.
Halk arasında aybaşı olarak bilinen bu hâdise, ergenlik çağına ulaşan her genç kızda görülür. Kadınlarda âdet görme olayı 45-55 yaşlarına kadar devam eder. Bundan sonra âdet görme olayı ortadan kalkar ve âdet görmeyen kadın çocuk doğuramaz. Âdet (menstruasyon) kanaması hamile ve lohusa kadınlarda görülmez. İlk âdet görmeye ‘menarş’ denir ve bu yaşgenellikle 12-15 arasındadır.
Âdet (menstruasyon) görme kadınlarda yumurtlama periyodunun bir parçasıdır. Çok az kadında adet görme (gün olarak) düzenlidir. Âdetler arasındaki süre kadının hayatı boyunca sürekli değişiklik gösterir. Âdet görmenin sona ereceği döneme doğru (menepoz) âdet süresinde de değişiklik meydana gelir. Âdet görme esnasında vücut sıcaklığı, tansiyon, kan miktarında, kanı meydana getirenlern oranında, nabız ve hareketlerinde değişiklikler gözlemlenebilir. Âdet zamanında kaybedilen kan miktarı 20-60 gram arasında olabilir.
Âdet (menstruasyon) Düzensizlikleri:
Kadınlarda âdet problemleri sık sık görülür. Âdet düzensizliklerinin çoğunun sebebi basit olup, genel olarak tedavi edilebilir.
Âdet (menstruasyon) Kesilmesi (Amenore):
Âet görememe halidir. Hamilelikte ve menopozda âdet görememe olağandır. Bazen doğum kontrol haplarıda âdetten kesilmeye sebep olabilir.
Normal Hallerin dışında âdetten kesilmenin Sebepleri;
  • Anoreksia Nervosa,
  • Anemi,
  • Verem,
  • Hormon Bozukluğu,
  • Bazı müzmin hastalıklardır.
Üreme organı doğuştan bozuk olanlarda âdet hali gözükmez.
  • Eğer adetler açıklanamayan bir sebepten kesilmiş ise,
  • 16 yaşını geçtiği halde kız adet görmemişse,
  • Hamilelik ihtimali varsa ,
Uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Âdet görememe sorunu olanlar, melisa (oğul otu), kekik, adaçayı, maydonoz ve papatya gibi bitkiler demlenip içilirse fayda görülebilir.

Disfonksiyonel Kanama:
Normal âdet düzenindeki değişikliklere denir. Sebebi bulunamayan ağır ve ağrılı adetlere yol açar. Birkaç ayda geçebilir veya belirli aralıklarla birkaç sene sürebilir. Genellikle hormonal bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Bu hal anemiye (kansızlığa) sebep olabilir.
Eğer adet düzenindeki bozukluk 3 aydan fazla devam ederse, doktora başvurulmalıdır. Eğer rahatsızlığın sebebi, sinir bozukluğu ise, nane, adaçayı, rezene gibi teskin edici (rahatlatıcı) bitkilerin çaylarından istifade edilebilir.
Dismenore:
Ağrılı âdet görmeye denir. âdet başladığında, karnın alt bölgesinde kramp şeklinde ağrı olur ve sırta doğru yayılır.
Menoraji:
Âdet kanmasının daha fazla, daha uzun ve daha sık olmasına menoraji denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder