Pages

Subscribe:

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Kaplıcalar Sıcak Su (termal) Kaynakları ve Faydaları

Kaplıcalar, sıcak su (termal) kaynaklarıdır ve özellikle deprem kuşağı bölgelerde fay hatlarının yoğun ve belirgin olduğu yerlerde çok daha yaygındır. Ülkemiz kaplıcalar bakımından oldukça zengindir. Hemen hemen her bölgemizde kaplıcalara rastlamak mümkündür.
Kaplıcalar halk arasında şifa kaynağı olarak kullanılır, yer altından kaynayarak, yer yüzüne çıkar. Kaplıcalar özellikle fizik tedavinin ilgi alanına girer. Bu şifalı sularda, erimiş halde bulunan demir, kükürt, kireç, magnezyum, potasyum, sodyum gibi vücuda iyi gelen mineral ve besinler bulunur, bu yüzden şifalıdırlar ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar. Ayrıca bu şifalı sularda gözle görülemeyen bir takım radyoaktif ışınlar da vardır. Bunlardan başka kaplıca sularında (sıcak su kaynaklarında) mikroplara karşı direnç artırıcı, sindirimi kolaylaştıran, bütün vücuda rahatlık veren etkiler de bulunmaktadır.

Termal Sıcak su kaynaklarının (kaplıcaların) iyi geldiği bilinen Hastalıklar rahatsızlıklar;

Kaplıcalarda bulunan şifalı suların, birçok mide, böbrek, karaciğer, safra kesesi, bağırsak, romatizma, sinir hastalıkları ve felç gibi çeşitli deri ve cilt hatalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Her kaplıca ve içme sularının içerisindeki madeni tuzlar (demir, kükürt, kireç, magnezyum, potasyum, sodyum vb.) değişiklik gösterdiğinden hangilerinin hangi rahatsızlığa iyi geleceği araştırıp öğrenmek gerekir. Bunun da en garanti yolu alanında uzman bir hekime başvurarak onun tavsiye ettiği kaplıca ve sıcak su tesislerine gidilmesidir.
Türkiye bulunan kaplıcaların şifa sağladığı, iyi geldiği hastalıklar, bulunduğu kaynağın cinsine göre değişmektedir.
Bunlardan “Alkali kaynaklar” bilhassa solunum sistemleri üzerinde fayda etmektedir. Bu sulardan içilmesi halinde, mide, bağırsak hastalıkları ve safra taşlarına, bu sularda yıkanılırsa romatizmaya iyi gelir.
“Silisli kaynaklar” başta romatizma olmak üzere damar sertliği hastalıklarına iyi gelir.
“Akratoterm kaynaklar” ise romatizmaya, böbrek hastalıklarına, felç ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.
Özellikle bu bölgelerde bulunan, sıcak-soğuk sular, çamur banyoları, gezinti ve yürüyüşler sağlık açısından rahatsızlığı olanlara oldukça iyi gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder