Pages

Subscribe:

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Yağlı Kuru Cilt Tipine Göre Güzellik ve Bakım Maskeleri

Cildimizde hayatın yoğun temposunda yıpranır yorulur ve bakıma ihtiyaç duyar. Her cildin ihtiyaç duyduğu hassasiyet ve ilgi de farklılık gösterecektir. İşte bu noktada cilt maskeleri, cildimizin yorgunluğunu ve gerekli bakım için imdadımıza koşuyor. Özellikle ergenlik döneminde çokça çıkan sivilceler, yüzlerde oluşan siyah nokta ve lekelerden kurtulmanın da en etkili yolu cilt tipine uygun bakım ve güzellik maskesi uygulamaktan geçer. Cilt bakım maskeleri bitkilerin insanlar üzerindeki şifalarının doğal sonucu olarak bakım ve güzellik uygulamalarında kullanılan yapay olmayan doğal uygulamalardır.
Cilt Tiplerini Yağlı ciltler ve Kuru Ciltler olarak 2 ye ayırabiliriz. Öncelikle yağlı ciltler için bakım ve güzellik maskelerinden daha sonra da kuru ve hassas ciltler için maskelerden bahsedelim.

Yağlı cilt Bakım Maskeleri

Salatalık (Badem) Maskesi:
Saltalık vücudun su dengesini korumak için en ideal sebzelerden biridir. Yenmesi veya cilde uygulanması durumunda içerisindeki suyun özelliği nedeniyle kolay enzimlenebiliyor. Bu nedenledir ki bir çok cilt maskesinde kullanılmaktadır. Salatalık maskesi yapmak için kullanılması gereken ana malzemeler, 1 salatalık, elma sirkesi, susam yağı, 1 yumurta. Soyulmuş salatalıktan kesilen 5 kalın dilim mikserde püre haline getirilir, 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı susam yağı, 1 yumurta sarısı (beyazından ayıklanmış olacak) iyice çırpılır ve hepsi mikserde iyice karıştırılır.
Karışım krem kıvamına geldiğinde cildinize, (yüz, boyun, dekolde veya kol gibi vs) yerlerinize enzimleyerek sürün. İkinci tabakada maske olucak şekilde yapın. Daha sonra 45 dakika etkileşime bırakın. Bu sürenin sonunda cildinizi temizleyin. Cildinizin üzerinde bir tabakanın kalktığını ve nefes aldığınızı hisseder gibi olacaksınız.
Düzenli aralıkla tekrarlanması cildiniz gözeneklerinin açılmasında ve cildinizin rahat nefes alarak kan akışının dolaşımın rahatlamasını sağlayacak ve hücreler kendilerini koaly yenileyerek size çok daha genç dinç bir görünüm kazandıracaktır.
Güzellik ve bakım maskeleriyle farkınızı hissedin..
Her cilt tipine özel yağlı, kuru,normal cilt çeşitlerine göre maskeler.
Badem Maskesi :
Papatya, Ihlamur çiçeği, lavanta, mürver ağacı çiçeği ve çam filiz uçlarından eşit miktarda alınıp karıştırılır. Bu karışımdan 2 çorba kaşığı alınıp 150 g. kaynar su içinde haşlanır. Bu haşlamaya (50 grama 1 çorba kaşığı badem içi gelecek şekilde) badem içi ilâve edilip, haşlamaya devam edilir. Sonra haşlanmış terkibe (1 tatlı kaşığı un ve yarım tatlı kaşığı bal ilave edilir. Sıcak vaziyette yüze sürülür. (Sıcaklık dayanılacak gibi olmalıdır.) 30 dakika bekledikten sonra, evvela sıcak sonra soğuk su ile yıkanmalıdır. Daha sonra dinlenmeye çekilin. Bir iki saatlik güzellik uykusuna yatın. Böylelikle cildiniz maske dinlenmesinin ardından uykuyla gelen dinlenceyi almış olur.
Unutmayın dış etkenlerden daha çok vücudun kendi kendine vereceği dinlenmenin faydası daha büyüktür. Aşırı dinlenme de ciltte sarkmalara yolaçabileceğini de unutmayın.
Elma Maskesi :
Geçmiş tarihlerde kraliçeler, prensesler hatta prenslerin güzellik ve bakım meyvesi elmadır. Elma günümüzde de güzellik iksiri olarakta görülmektedir. Cilt maskelerinde ve cilt bakım ürünleri arasında da elmanın içerdiği hammaddeler kullanılmaktadır. Kuru cilt bakım maskesinde olduğu gibi yağlı cilt maskesinde de elma ana madde olarak kullanılmaktadır. Ciltteki aşırı yağlanmayı önlemek ve gözeneklerin daralmasını elma asidi sağlamaktadır. Bu nedenle yağlı ciltler için elma maskesi uygulanmaktadır. Yağlı ciltler için uygulanan elma maskesinin malzemeleri farklı olmaktadır. Maske yapımı için kullanılan malzemeler, maske yapacağınız cildin alan büyüklüğüne göre 6 ile 12 arasında elma adedi değişmektedir.
Elma adeti ne olursa olsun 1 veya 2 yumurta. Elmaları rendeleyin. Rendeleme işlemini mutfak robotunda yapmanız daha iyi olur. Daha sonra yumurtanın akını çırptıktan sonra rendelemiş elmanın üzerine dökün. Karışımı krem haline getirdikten sonra maske uygulayacağınız yere parmaklarınızla sürün. Cildinizi görünmeyecek şekilde (göz bölgesi ve dudaklar hariç) maskeledikten sonra 20 dakika hareketsiz şekilde kalmasını sağlayın. Maskeyi hareketli bölgelere uygulanmaması tavsiye edilir. Yüz, göğüs, veya sırt (hareketsiz kalacak şekilde olursa ellerinize de uygulayabilirsiniz) gibi bölgelere uyguladığınız maskeyi süre bitiminden sonra ılık su ile yıkanır. Temizlenmiş cildi havlu ile dokunur şekilde kuralayın. Güneşsiz bir ortamda cildinizi dinlendirin.

EĞER YAĞLI CİLT SİVİLCELİ İSE:

Yağlı ciltler her zaman parlak şekilde olmaz. Bazı yağlı ciltlerde kapalı olan gözeneklerden fazla yağ salgısının dışarı çıkamayıp, olduğu yerde birikmesiyle sivilce, siyah noktaların oluşmasına neden olur. Bu tip ciltlerde kullanılacak ürünlerin özenle seçilmesi gerekmektedir. Kullanılacak kozmetik ürünler: Antiseptik sabun (kükürt, kafur, katran içeren ürünler). Sivilce ve siyah noktaların yoğunlukta olduğu ciltler için de doğal ve özel cilt maskeleri uygulanmaktadır. Bu maskeleri yapmadan önce mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekmektedir. Cilt uzmanlarına “evlilikler.com da bulunan ve benim cildim için uygun gördüğüm maskeyi yapabilir miyim, bir sakıncası var mıdır?” gibi sorularla tedavi yöntemine gitmeniz daha uygundur.
Yumurta Maskesi:
Protein değeri yüksek olan yumurtanın cilt için faydalı olan besinler arasında yer almaktadır. Cildinizdeki kızıl lekelerin ve sivilcelerin giderilmesini istiyorsanız bu maske çeşidini denenmelidir. Unutmayın cildinizde meydana gelen bu akneleri bir uzmana gösterildikten sonra “evlilikler.com”un maskelerini gösterin.
Uzman tarafından uygun görüldüğünden cildinize uygulayın. Nedeni ise kişi kendi cilt tipini tam olarak tahmin edememesinden kaynaklanmaktadır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa uygulanması gereken yumurta maskesinin hazırlığı için gerekli olan malzemeler: Buğday, 2 yumurta, badem yağı ve gül suyu hazır bulundurulmalı. Hazırlığı ise, 2 avuç buğday, 2 bardak suda ezilir. Ezme işlemini sıcak suda da yapabilirsiniz. (sıcak suda ezilen buğday soğumaya terk edilirken).. 2 yumurta sarısı ve bir çorba kaşığı badem yağı buğday karıştırılır. Daha sonra bu karışımı buğday ezmesine konur. İyice karıştırılıp krem halini alması sağlandıktan sonra yüze sürülür. Maske halini aldıktan sonra maske ciltte kurumaya başlanması (maskenin kuruması cildin niteliğine göre değişmektedir) hissedildiğinde ılık suyla yıkanır. Havlu ile kurulandıktan sonra cilde gülsuyu sürülür. Böylelikle ciltte meydana gelen tahrişlerin zamanla yok olması sağlanmış olur.
Yağlı Cilt Tipeleri için Maskeler
Kil Maskesi:
Kil maskesi Firavun dönemlerine kadar giden bir maske çeşididir. O dönemlerde bu maskeyi yapan insanlar farklı yüzlerde görünmek için yapmaktaydılar. Ciltleri korunmak için yapılan bu maske çeşidi daha sonra gösteriş ve ihtişamın simgesi halini aldığından altın ve taşlarla bezenmiş maskelere dönüşmüştür. Durum böyle olunca da kil maskesi tamamen ortadan kalkmıştır. Kil maskesi tarihle birlikte yeniden gündeme gelmiş ve güzellik uzmanları bu maskeyi keşfetmiştir. Bu maskenin yapımı için gerekli olan malzemeler; Temiz kil, (herhangi bir yerden alınma kil olmamasına özen gösterin. Mikro organizmaların bulunma ihtimali olabilir.
Bu nedenle uzmanların tercihi edilen kili seçmeye özen gösterin.) sıcak su, zeytinyağı ve limon bulundurulmalıdır. Malzemeleri hazırladıktan sonra cildinize temizlik maskesi yaptıktan sonra cildinizi bakım maskesi olan kil maskesini uygulamak için hazırlıklara başlayın. 3 çorba kaşığı kilin üzerine 3 çorba kaşığı sıcak su, 3-4 damla zeytinyağı koyarak karıştırınız. Karışım çamur halini alacaktır. Hazırladığınız çamuru göz kenarlarına ve dudaklarınıza bulaşmayacak şekilde yüzünüze sürünüz. Zeytinyağı çamurun kurumasını geciktirecektir. Cildinizin durumuna göre hazırladığınız çamur hızlı da kuramaya başlayabilir. Sürme işlemi bittikten sonra, cildinizin gerginleşme durumuna göre 10 dakika gibi bir süre maskenin yüzünüzde kalmasını sağlayın. Sonra hazırladığınız limonu yüzünüzü temizleyeceğiniz ılık suya sıkıp karıştırın. Daha sonra limonlu suyla yüzünüzü temizleyip bol duru suyla yıkayınız. Bu maske özellikle sivilceli ve siyah noktalı ciltlere uygundur. Bu maske en az bir hafta arayla yapılmalıdır. Birçok güzellik uzmanının uyguladığı bir maske çeşididir. Maskenin diğer bir özelliği de cildinizdeki negatif ve stres oluşturacak enerjiyi alıyor.

KALIN TABAKALI CİLTLERE MASKELER

KALIN TABAKALI (OLGUN) CİLT:
Hücrenin yaşam ritminin yavaşlaması ve ölüm hücrelerinin artması sonucu oluşan bir cilt tipidir. Bu cilt tipinin ana özelliğinden bir tanesi ölen hücreler sadece yüzeyden kaynaklanmadığından meydana gelmektedir. Normalde tenin en üst ve alttaki hücrelerin ölümleri sağlanırken, bu kez üss hücrelerle beraber cildin 4 kat altındaki hücrelerde ölüm olayına başlamaktadır. Bunun nedeni ise kılcal damarlar bu bölgelere gerekli hücre ve besini ulaştıramamasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Aynı zamanda hücre ölümlerinin bu şekilde olmasının ana nedenleri olarakta, stres, çevresel şartlarla birlikte cildin aşırı derecede tahriş olmasıyla meydana gelmektedir. Örneğin, erkeklerin sürekli traş olması nedeniyle yanak bölgesindeki cilt dokusunun diğer bölgelere oranla daha kalınlaşmaya ve yaş çizgilerinin burada daha da belirgin hale gelmesinden kaynaklanması gibi… Kısacası ölü hücreler kat kat yığılarak sonuçta cilde kaba bir görünüm verir. Yağ hücrelerinin daha yavaş çalışmaları ve gerektiği yerde eritememesi ise derin çizgilere ve gevşemeye neden olur. Sürekli bir nemlendirici kullanılmazsa ve bakımları yapılmazsa deri kurur ve kırışır. Bu çizgiler zamanla derinleşir ve deride kalıcı olması sağlanmış olur. Böyle bir durum yaa estettik veya derinleme temizlik ile bazı özel operasyonlarla giderilmektedir. Olgun cilde sahip olan kadın veya erkeklerin, hücre ölümlerini yavaşlatmak ve kırışıklıkların hızlanmasını engelleyebilmeleri için kullanılacak ürünler: Kipozom ve vitamin E içeren kremler, alkolsüz tonik, alerji giderici kremler ve genelde cildin susuz bir yapısı olduğu için su içerikli hafif nemlendiricilerdir.
Bununla birlikte diğer cilt maskeleri gibi olgun ciltler için de bakım maskeleri uygulanmaktadır. Bu maskeler ayda bir veya iki kez uygulanması durumunda cildin yaşlanması geciktirilebilir. Bu nedenle maskeleri uygulamadan önce mutlaka cildinizin tipini tam öğrenmek ve yapacağınız maskenin sizin cildinize uygun olup olmadığını uzmana danışmalısınız. Cildiniz için yapacağınız maskeleri evlilikler.com’da seçtiğinizi mutlaka belirtin. Cilt uzmanları bu tercihte sizi haklı bulacaktır. Olgun ciltler için uygulayabileceğiniz bir kaç cilt maskesiyle birlikte, bu ciltlere uygun olan cilt maskeleri genel cilt maskelerini de uygulayabilmenizdir. Unutmayın burada yapacağınız tek unsur, cildinize yapacağınız bakımla birlikte hücrelerin bakımsızlık yüzünden ölümünü engellemektir. Bunu başarırsanız cildiniz hızlı ölmez.
Havuç maskesi:
Vitamin değeri ve ölü derileri yumuşatma özelliğine sahip asit oranı bulunan havucun cilt bakımı konusunda çeşitli ürünlerle birlikte kullanılmaktadır. Cilt bakımı konusunda güzellik bölümünün cilt bakımı bölümünde detayları öğrenebilirsiniz. Havuç Maskesi yapmak için gerekli malzemeler; 1 yumurta, zeynityağı ve havuç malzemeleri elde edilmelidir. 1 tatlı kaşığı havuç suyu çıkartana kadar robotta havucun suyu çıkartılır. Mutfak robotu olmayanlar ise havucu rendeleyip sağanda döverek suyunu çıkartabilirler. Daha sonra, 1 yumurta sarısı, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı ve karıştırılır. Karışımı tamamlayıp inceliğini baş ve işaret parmağımızın arasına alarak inceliğini kontrol edip kıvamı yakaladığımıza emin olduktan sonra cildimize süreriz. Unutmayın her maske kalın şekilde olacak diye bir şart yoktur. Bu cilt maskesi saydam olduğu için 2-3 kat sürüldükten sonra 20-30 dakika etkileşime bırakılır. Bu süre zarfında cildinizde sıkılaşma ve hücrelerde telleşme meydana gelecektir. Süre bitiminden sonra maske uyguladığımız yer ılık suyla yıkandıktan sonra kurulanmalıdır.
Yeşil çay maskesi:
Sağlıkta 20. Yüzyılda büyük bir yer kaplayan yeşil çayın cilt için vitamin ve bakteri öldürülmesi konusunda etkili olduğu ortaya çıktı. Yeşil çay maskesi saydam bir maskedir. Bunun özelliği ise etkileşimi kolay olan bir maskedir. Yeşil çay maskesi yapmak için gerekli malzemeler, Yeşil çay, badem yağı, çiçek balından oluşmaktadır. Bir çaydanlıkta veya cezvede bir su kaynatılır. Kaynar haline gelen sudan bir çaybardağına konulur ve soğumaya bırakılır. Daha ılığın üstünde bir sıcaklıktan 1 yemek kaşığı dolusu yeşil çay eklenerek 5 dakika demlendirilir, süzülür ve soğumaya bırakılır. 3 yemek kaşığı dolusu bademyağı ve 1 yemek kaşığı dolusu çiçek balı iyice karıştırılır. Yeşil çay bu karışıma yavaş yavaş eklenirken karıştırmaya devam edilir. 10 dakika karşım yapıldıktan sonra maskeye hazırlayın. Elinizle veya bir yüz fırçasıyla karışımı cildinizin genişliğine göre, boyuna veya enine elinizle yapıyorsanız dairesel hareketlerle yedirin. Yaptığınız maske cildinizde 20 dakika kadar etkileşime bırakıldıktan sonra ılık suyla temizleyin. Daha sonrada soğuk su masaj yaptıktan sonra kurulayın. Cildiniz taze ve zamanla derisinde incelme görülecektir…

HER CİLT TİPİNE UYGUN KİVİ MASKELERİ

Her cildin kendine has özellikleri vardır. Bu ciltlerin vitamin ve mineralleri enzimleme kapasiteleri aynı değildir. Kalın ve yağlı ciltlerde emilim daha zordur ve ölü tabakalar daha fazladır. Bu nedenle daha güçlü ürünlere ihtiyaç duyarlar. Kişinin ve cilt yaşı da önemlidir. Zamanla cildin emme gücü azalır. Dolayısıyla ya daha güçlü ürünler seçmek ya da kullanma sıklığını artırmak gerekir. Cilt çeşitliliğinin yanısıra özellikleri de fazladır. Bu özellikler o kadar fazladır ki bazen cilt uzmanları bile teşhiste yanılgıya düşmektedir. Her cilt için uygulanan maskeler bile bazen alerjik durumlar veya yanlış etkilerde bırakabilir.
Bu nedendendir ki cildinizin özelliklerini bir uzmana danışarak öğrenin. Bir çok güzellik uzmanı sitemizdeki maskelerin her cilde uygulanabileceğini ifade ediyor. Maskeyi uygulamadan önce cildinizin yaşını ve hangi tip cilde sahip olduğunuzu, özelliklerinin neler olabileceği konusunda geniş bilgiye sahip olmalısınız. Unutumayın bilinçli bakım genç kalmanızı sağlayacaktır. evlilikler.com’dan seçtiğiniz ve cildinize uygulayacağınız maskeyi mutlaka bir cilt veya güzellik uzmanına bildiriniz. Sizin seçtiğiniz maske belki cildinize uymayabilir. İleride kendi hatalarınızdan doğabilecek sonuçlar sizi üzebilir. İşte size her cilt için uygulanabilecek güzellik maskeleri;
KİVİ MASKELERİ:
Tropikal ülkelerin en ünlü ve en besleyici meyvesi Kivi’nin cilt sağlığında büyük etken bıraktığı belirtilmektedir. Vitaminsel ve içerdiğin besin ve asitleri bazı karışımlarla birlikte inanılmaz güzelliklere evsahipliği yapmaktadır. Bu özel meyve ABD ve Avrupa’da cilt güzelliği ve cilt deformasyonlarına karşı uzmanlar tarafından kullanılmaktadır. Diğer meyvelerdeki gibi Kivi’nin içinde asitler ve turunçgillerde olduğu gibi fazla C vitamini bulunmaktadır. Unutmayın bir çok meyve asidi cildin yenilenmesinde büyük etken olmaktadır. Meyve asitleri cildimizin yüzeyindeki ölü deri tabakasını hafifçe soyarlar. Yani “peeling” yaparlar. Böylece cildin rengi canlanır, yumuşar ve hafif lekeler, siyah noktalar azalır. Ölü deri atıldığı için cilt yenilenir, kolajen sentezi canlanır, içten dışa doğru dolgunluğu ve esnekliği artar. Meyve asitlerinde mikrop üremesi zordur. Tümünün anti bakteriyel özelliği vardır. Bu nedenle sivilcelere de çok iyi gelmektedir. C vitamini deposu halini alan Kivi’de B vitamini ve zengin mineraller içerisinde bulundurmaktadır. Fosfor, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller içeren Kivi’nin cilt maskesi için bulunmaz bir meyvedir.
Kivi kompresi:
Cilt temizliğini ılık suyla yaptıktan sonra cildinizi ovmadan havluyla yumuşak bir doku şeklinde kurulayın. Daha sonra manavdan aldığınız kivinin kabuğunu ince ince soyun. Daha sonra blenderle veya bir kap içinde kaşıkla iyice ezerek sıvı hale getirin. Daha sonra sargıbezi ile veya steril olmuş bir bezle yüzünüze kompres yapın. Yaklaşık 10 dakika kadar kompres işlemini yapabilirsiniz. Kivi cildinizde kuruduğu için direkt olarak cildinizi hareketlendirmiş olacaktır. Cilt Kiviyi kolay enzimlediği için canlı hücreye kadar ulaşmaktadır. Kompresinizi her sabah yaptığınızda farkı göreceksiniz.
Normal cilt için kivi maskesi:
Normal cilt bildiğiniz gibi bakımlı bir cilttir. Parlak ve pürüzsüz yapısıyla dikkatleri çeker. Cildinizin bakımlı kalmasını istiyorsanız eğer, sadece zeytinyağı içeren sabunla yıkamanız yeterlidir. Bununla birlikte cildinize haftada 2 kez kivi bakımı uygulayın. Kivi maskesi yapmak için, 1 adet kivi ve 1 muz yeterlidir.
Mazlemeleri hazırladıktan sonra cildinizi temizleyin. Kurulamayı ise havlu ile yaptıktan sonra dinlenmeye terk edin. Bu sırada Kivi’nin kabuğunu ince ince soyduktan sonra blender veya bir kap içinde krema şekline alana kadar ezin. Daha sonra 1 adet muzu da bir kapta ezdikten sonra iki meyveyi birbirine karıştırın. Krem halini aldıktan sonra yüzünüze sürün. Cildin durumuna göre 10 ila 20 dakika kaldıktan sonra ılık suyla yıkayın. Duruladıktan sonra cildinizin bir süre hava almasını sağladıktan bir süre sonra bakım kremi yapın. Unutmayın ki sürekli kermli kalan cilt hava alamaz ve sarkmalar meydana gelir. Hiç bir uzman tam bakım istemez. Cildiniz haftada en az 3 gün boyunca makyajsız kalması önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder