Pages

Subscribe:

28 Ağustos 2011 Pazar

Terleme, normal ve Aşırı Terleme (HiperHidroz) Nedenleri Tedavisi, Fayda ve Zararları

Terleme, insan vücudunun en başta ısı dengesini ayarlamada görev yapan vücudun termostadıdır. Terleyerek insan vücudunda biriken fazlalıkları dışarı atar ve sıvı kaybıyla vücutta biriken tuzları atarak vücut ısısının korunmasını sağlar. Kısaca terlemenin tanımı;
Ter (terleme), içeriğŸinde büyük oranda su (H2O) barındıran ve ayrıca içerisinde çözünmüş atıkları (başlıca kloritler) da içeren deri altıdaki ter bezlerinden salgŸılanan sıvıya verilen isimdir. Terleme, 2-metilfenol (o-kresol) ve 4-metilfenol (p-kresol) ve az miktarda da olsa üre gibi koku verici maddeler veya kimyasallar içerir.
Terleme kendi içerisinde normal terleme ve aşırı terleme (HiperHidroz) olarak 2 ayrı grupta incelenir.
A-) Normal terleme
Vücudun ihtiyaç duyduğŸu ve vücud ısısını ve vücutta biriken atıkları dışarı atmak için gerekli olan günlük vücud faaliyetidir ve erişkin bir kişide ter bezi sayısı toplam 2 -€“ 5 milyon arasında değŸişir. Bunların yaklaşık 3 milyonu kokusuz, berrak bir sıvı salgılayan ter bezleridir. Berrak ter salgılayan bezlerin çoğŸu ayakların tabanı, eller ve yüz bölgesinde bulunur. Koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılayan ter bezleri ise koltuk altı ve genital bölge gibi belirli yerlerde bulunur. Koltuk altlarında berrak ve kıvamlı ter salgılayan ter bezi sayıları eşit olmasına karşın, diğŸer bölgelerde berrak ter salgılayan ter bezi sayısı on kat fazladır. Terlemenin temel fonksiyonu vücut sıcaklığŸının ayarlanmasıdır. Berrak ter salgılayan ter bezlerinden salgılanan sıvı (ter) buharlaşma yoluyla uçarak vücudun soğŸutulmasına yardım eder. Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir. Bu işlem berrak ter salgılayan ter bezlerinden ter atılması ve cildin kan akımı düzenlenmesiyle yapılır. Bu merkez sadece vücut sıcaklığŸına duyarlı değŸildir. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonlar ve içsel ısıyı artıran maddeler de ısı düzenleme merkezini etkilerler.

Eller ve ayaklardaki ter bezleri birincil olarak duygusal uyarılarla (stres, heyecan, kaygı, sinirlenme) çalışmasına karşılık, koltuk altı ter bezleri hem duygusal hem de ısı düzenleme uyarılarıyla çalışır. Beynin ısı düzenleme merkezinden çıkan uyarılar; otonom (istemsiz) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından derideki ter bezlerine iletilir ve ter salgılanır. Berrak ve kıvamlı ter salgılayan her iki tür ter bezleri de sempatik sinir sistemi tarafından uyarılır.
Ter sıvısı vücuttan salgılandığŸı anda asidik karakterdedir ve kokusuzdur. Bu asidik madde zaman, sıcaklık ve mikroorganizmal faaliyet sonucu bazik karakterde olan amonyaka dönüşür. Ter kokusu da bu bazik maddeden kaynaklanmaktadır. ter bezi,terin tanımı,terleme,neden terleriz?
B-) Aşırı Terleme (Hiperhidroz)
Aşırı Terleme 2 sınıfa ayrılır bunlar; Primer Hiperhidroz (nedeni bilinmeyen, genelde sağŸlıklı insanlarda görülür) ve sekunder Hyperhidroz (başka hastalığŸın neticesinde oluşan aşırı terleme, mesela hormonel disregülasyon veya hipertiroid hastalığŸında) dır.


Aşırı Terleme Sorunu Yaşayanlar için Tedavi yöntemleri
Yaşam şekli değŸişikliğŸi: Tuz ve baharatı azaltmak, pamuklu kıyafetler giymek.
Topikal artiperspirant metal tozları: Sık uygulama gerektirir ve ciltte iritasyon yaratabilir.
Sistemik antikolinerjik ilaçlar: Kabızlık, görme bulanıklığŸı gibi yan etkilerinden dolayı sınırlı kullanımı vardır.
  • İontoforez: Haftada 2 ya da daha fazla tedavi gerekmektedir. El ve ayak tabanında kullanılabilir.
  • Cerrahi yöntem (endoskopik sympatektomi): Primer Hiperhidroz hastalarda sonda gelen tedavi seçeneğŸidir, Genel anestezi gerektirir. Axiller hiperhidroz, palmar hiperhidroz (el terlemesi) için bir seçenektir. Ciltte skar bırakır.
  • Botox yöntemi: Etkisi ilk hafta görülmeye başlar ve 4 – 7 ay sürer. Ö–nemli bir yan etkisi yoktur. Güvenli bir yöntemdir. Yan etki olarak küçük geçici hematomlar, kollarda güçsüzlük olabilir.

Terlemenin İnsan için Yararı ve Faydaları

Terlemenin insan vücudu için çok önemli faydaları vardır bunlar,
Birinci faydası ter bezlerinin yaydığŸı sıvının, vücuttan atıldıktan sonra buharlaştığŸı ve böylece vücudun aşırı sıcaklarda ısı dengesinı koruduğŸu belirtildi. Terlemenin ikinci faydasının ise, insan vücudundaki üre, ürik asit, tuz ve diğŸer zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılması olarak gösterildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder