Pages

Subscribe:

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Romatizma (kireçleme) Nedir, Nasıl Oluşur?

Romatizma, eklem ve kas bölgelerinde oluşan ateşli ve ağrılı bir hastalıktır. Bulunduğu bölgelerde ağrı ve hareket kısıtlaması sınırlaması yapan, eklem ve bağ dokusu iltihaplarının genel adıdır. Romatizma iltihabın cinsine ve tuttuğu yere göre özel isimlerle adlandırılır. Ateşli romatizma, romatoid artrit ve gur bunlara örnektir.
Tıp dilinde romatizma, her hangi bir eklemle ilgili bir hastalık veya hastalık habercisi bir belirti olarak tanımlanabilir. Romatizmal ağrılar genellikle kol, bacak, boyun ve gövdedeki eklemler ve çevrelerinde görülür. Bu ağrılar, ya eklemleri çevreleyen kemiklerin, kasların, dokuların anormal durumlarından veya sinirlerin hastalanmasından ileri gelir.
En çok Rastlanan Romatizma Çeşitleri Türleri
Ateşli Romatizma:
A grubu B hemolitik Steptokok türünden mikroplara karşı allerjik bir cevap olan, ani, sinsi, alevlenmelerle seyreden, eklemleri, kalbi, sinir sistemini, böbrekleri etkileyen bir romatizma çeşidi hastalıktır. Görülme sıklığı 2 yaş üzerinde olanlar ve 6-9 yaş arasında oldukça sık görülür, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde de oldukça yaygın görülür.

Teşhisi :

Romatizmanın en büyük teşhisi aynı belirtileri gösteren hastalıklardan kolayca ayırt edilebilmesidir.
Kesin teşhis için ise, yukarıda açıklanan iki asıl belirtinin bulunması yeterlidir.
Ateşli romatizma, çeşitli organlarda birçok  arazlar meydana getirdiği için tedavisi de bunlara yönelik olmalıdır.

İhtiyarlık Romatizması (Artoz):

Halk arasında ihtiyarlık romatizması veya kireçlenme olarak bilinir. Hastalık eklemlerde ve kemiklerde yaşlılıktan ileri gelen şekil bozukluklarına yol açar. Özellikle diz eklemlerinde hareketler ağırlaşır ve her harekette kıtırtı şeklinde sesler duyulur. Hareketli yaşantısı olanlarda kireçlenme ihtimali daha azdır.
Tedavisi:
Kireçlenme tedavisi, ağrı kesici ilaçlar ve bunun yanında kaplıca tedavisi hastaya iyi gelmektedir. Fizik tedavi uygulamalarında da faydalanılabilir. Günümüzde elektronik akupunktur tedavisi de kireçlenmeye iyi gelen tedavi araçlarındandır.
Romatoid artrid:
Genellik 20-45 yaşları arasındaki kadınlarda görülür. Sebebi tam olarak bilinmeyen hastalık, alevlenmelerle devam eder. En fazla etki ettiği bölümler, köprücük kemiği, el ve ayak eklemleri ile göğüs kemiği arasındaki eklem bölgeleridir.
Eklemlerde şişme, hareket sınırlaması ve ağrı olur. Eklemler, simetrik olarak hastalanır ve deri altında ufak tanecikler oluşabilir. Ellerini açmada zorluk çekerler, çay içerken bardağı  ellerinden düşürebilirler.
Hastalığın başlangıç evresinde döneminde, dinlenme ve istirahat, tedavinin esasını teşkil eder ve iyileşme için çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder